HOGYAN KEZDŐDÖTT AZ ÉLET?

...

MIT ÁLLÍTANAK EGYES SZERVEZETEK?

A tudomány szerint az élet véletlenül jött létre élettelen anyagból. Az igazság az, hogy a tudomány nem fogadja el a véletlent. Kizárólag a tapasztalati tényeket fogadja el.

EZ A VÁLASZ TÉGED IS MEG NYUGTATHAT!

A tudósok ma többet tudnak az élőlények molekuláris felépítéséről és a bennük zajló kémiai folyamatokról, mint eddig bármikor. Még nem tudják pontosan meghatározni, hogyan is jött létre az élet, de a legegyszerűbb élő sejt és az élettelen anyag között kell lenni olyan kölcsönhatásnak, ami elindította ezt a folyamatot.

A kutatók nem csak találgatni tudnak, hanem tapasztalatokat gyűjtenek és figyelembe veszik az összes körülményeket, amelyek voltak a földön több milliárd évvel ezelőtt. Sokféle elképzelés van arról, hogy hol kezdődhetett az élet: egyesek szerint egy vulkán belsejében, mások szerint pedig az óceán mélyén. Megint mások azt mondják, hogy az élet alkotóelemei valahol az univerzumban jöttek létre, majd egy meteorral érkeztek a földre. Persze ezek csak elméletek. A valódi válasz arra a kérdésre, hogy hogyan kezdődött az élet, csak a tapasztalati tények bizonyíthatják, amihez sajnos még lehet, hogy sok idő kell.

A tudósok feltételezik, hogy voltak olyan molekulák, melyekből az örökítő anyag származik. Ezek a molekulák a feltevésük szerint sem véletlenül jöttek létre élettelen anyagból, majd sokszorosították önmagukat. Vegyészek egy csoportja már nagyon közel jár ahhoz, hogy bizonyítsa, a DNS-molekula spontán (a spontán szó nem azt jelenti, hogy véletlen –kattints a szóra!) módon képes lehetett felépülni az ősi Földön jelenlévő anyagokból, így már az élet megjelenése előtt is jelen volt a környezetben. A DNS a földi élet csaknem minden formájához szükséges alapvető építőelem, a legtöbb biológus mégis úgy gondolja, hogy az élet kezdetben RNS-alapú volt.

Az élőlények nem teljesen sajátos módon tárolják és dolgozzák fel a megfelelő információkat. Nem a sejtek, hanem csak különböző ingerlékeny, úgynevezett idegsejtek, neuronok továbbítják, értelmezik, majd végre hajtják az utasításokat. Akár az RNS-t nézzük, akár a DNS-t saját belső, állandó, fix információk vannak bennük eltárolódva, ezt lehet örökítő anyagnak nevezni, de ez nem jelenti azt, hogy külső információ nem hathat rájuk, vagy akár változást is hozhatnak bennük. Egy sejt osztódásakor, amikor a másolat létre jön, valóban olyan, mint amikor a számítógéppel másolunk, akkor a másolatban minden egyes információ megegyezik a másoltról, de az nem jelenti azt, hogy akár az eredetihez, vagy a másolathoz nem lehet hozzáadni plusz információt. Ha egy növény, vagy egy állat DNS-ét megfigyeljük, a felépítése hasonló, de a bennük lévő információ nem ugyan az, Szemléltetésül a bázisok/bázispárok (pálcikák) nem ugyan olyan sorrendben vannak.

...

KÖVETKEZTETÉS: Megállapíthatjuk, magától semmi sem jött létre, még az élet sem. Minden, ami létre jött, vagy kialakult az valaminek a hatására történt, de azt, hogy az anyag hogyan jött létre azt sajnos nem tudjuk, és talán soha sem tudjuk meg. De ami megvan, annak az összetevőjét és a működését tanulmányozhatjuk. Az volna a legjobb, ha nem az elvont fogalmakat értékelnénk, hanem a meglévő dolgokat, akár anyagi/fizikai oldalról, akár szellemi/erkölcsi oldalról is nézzük!

...
Sipos Gyula
A weboldal szerkesztője

Itt találod az új videókat, zenéket, dalokat, cikkeket és híreket.

Ha kérdéseid vannak?

Vedd fel velem a kapcsolatot a lenti címen
e-mail

Kövess engem

vissza a tetejére