HONNAN ERED A BIBLIA?

...

A biblia eredetéről és keletkezéséről rengeteg magyarázat található az interneten. Mivel értelmezésről lesz szó, igyekszem logikusan, és egyszerűen feltárni azokat a dolgokat, amik a témával kapcsolatosak.

Az emberek már ősidőktől fogva kíváncsiak voltak arra, hogy kik vagyunk, hogy kerültünk a földre, honnan származunk, egyáltalán ki, vagy mi hozott létre bennünket?

...

Mint a bevezetőben is beszéltem arról, hogy a felfogóképességünk határos, illetve vannak olyan dolgok, amit talán soha nem tudunk felfogni, felfoghatatlanok. Arról is beszéltem, hogy a semmiből nem lesz semmi, de ezt is csak az eddigi ismereteinkből tudjuk csak kijelenteni. Felfoghatatlan, hogyan jött létre az univerzum, vagy mi volt előtte? Van egy ilyen mondás, hogy „ilyen nincs, és mégis van”. Ugyan így vagyunk ezzel „Istennel” is „ilyen nincs”. „Mégis van?” Felfoghatatlan.

Ami felfoghatatlan, azt nem lehet sem elfogadni, sem tagadni, mert létezhet is, meg nem is. Az ember kezdettől fogva kutatott, és ha valamit nem értett meg, akkor különböző misztikumokat talált ki, hogy megnyugtassa magát. Amit nem ismert attól viszont félni kezdett. Voltak olyan emberek, akik ezt a félelmet kihasználva megpróbáltak befolyást gyakorolni, különböző elméleteket kreálva az emberek fölé kerekedni, és uralkodni felettük. Amikor az ember kezdett civilizálódni, a körülöttük történő eseményeket megfigyelve megpróbálta lejegyezni. Először képekben (lásd barlangi festmények), majd ékírással és végül valódi betűkkel. Amikor már felváltotta a barlangi képeket az írás, onnantól már nem csak a szemükkel látták az eseményeket, hanem a gondolataikkal is. Ezt szintén ki lehetett használni úgy, hogy a leírt eseményeket felnagyították. Ezzel eljutottak oda, hogy kitalált eseményeket is leírhattak felnagyítva és félelmetessé téve.

Az biztos, hogy az írás is sokat lendített az emberiség fejlődésében, egyben a rossz dolgokra is fel lehetett használni.

Mózes idejére már rengeteg írás és tudományos lelet halmozódott fel az egész földön, sőt maga az írás is a tudomány egyik ágává fejlődött (történetírás, szépirodalom, költészet, dráma stb.…). Rengeteg másolatok készültek, amikből a föld uralkodói próbálták a hatalmukat erősíteni. Egész irattárakat hoztak létre, ahova begyűjtöttek mindenféle tudományos információkat.

Mózesnek már megvolt a lehetősége minden akkori tudás elsajátítására. Meg volt a képessége egy teljesen új eszme kialakítására. A Biblia szerint Mózes írta le a Tórát, vagyis a Mózes öt könyvét, bár a Wikipédia szerint megkérdőjelezhető. „Mózes öt könyve nem egy szerző által lett létrehozva, és ezek összeállítása is évszázadokba telt. [3] ← „aki tud angolul!”. Létezése és a Biblia szerint hozzá kötődő események történelmi alapja erősen vitatott.”.

Képzeljük el, azóta mennyit fejlődött az ember. A barlangi festészet után következtek a kisebb szobrok, majd az ókorban a komolyabb festészet, sőt a szobrászat már egyenesen klasszikus, gondoljunk itt a görögök idejére. A középkorban a festészet is klasszikussá vált, amit később felváltott az impresszionista festészet, majd az absztrakt és a kubista. Ezután következett a fotóművészet és a film.

Miért soroltam fel ezeket? Azért, mert ezek a dolgok mind-mind befolyásolták a fantáziánkat, és ezzel a gondolkodásunkat is.

...

A mai korban ez már teljesen veszélyessé vált, mert nem csak félrevezeti, hanem olyan illúziókat is támaszthat, amivel teljesen elferdítheti a gondolkodásunkat, sőt félelmetes is lehet számunkra. Ezzel pedig ismét eljutottunk a kezdetekhez. Úgy is kérdezhetném! Hol kezdődött mindez?

Idézném hozzá a Bibliaverset: „És látta az asszony, hogy jó az a fa eledelre, s hogy kedves a szemnek, és kívánatos az a fa a bölcsességért: szakított azért annak gyümölcséből és evett, és adott vele levő férjének is, és az is evett.” (1Mózes 3:6) Vagyis, amit az ember hallott és látott, azt „megette”.

Mégis miért szeretném értelmezni a Bibliát? Először azért, mert az erkölcsi alapelvek tárháza, ami születéskor nincs kódolva az emberben, ezért meg kell tanulnunk őket. Másodszor, a Biblia nagyon jól van megszerkesztve, nem beszélve arról, amint megértjük, nagyon sok dologra fény derül. Amit viszont nem vettek észre a szerkesztők, hogy pont a Biblia fogja leleplezni az ember olyan helytelen gondolkodásait, amik által létre jöttek pl. a vallások, a rossz politika, és a kapzsi kereskedelem.

vissza a tetejére

...
Sipos Gyula
A weboldal szerkesztője

Itt találod az új videókat, zenéket, dalokat, cikkeket és híreket.

Ha kérdéseid vannak?

Vedd fel velem a kapcsolatot a lenti címen
e-mail

Kövess engem